האסתמה שלי

 

וידאו:

צפו: לירז שלומוף התגבר על חוסר האונים שנגרם מהאסתמה האלרגית

צפו: מירי אזולאי חזרה לנשום למרות האסתמה האאוזינופילית

אסתמה – ממה היא נגרמת ומה התסמינים?

אסתמה היא מחלה דלקתית כרונית של הסימפונות (דרכי הנשימה או צינורות הנשימה המחברים את קנה הנשימה עם נאדיות הריאה, האזור בו מתבצע חילוף הגזים בין האוויר לדם). האסתמה מתבטאת בהתקפים חוזרים של צפצופים, קוצר נשימה, לחץ בחזה ושיעול, הפורצים עקב נפיחות שמצרה את דרכי הנשימה והתכווצות של השרירים המקיפים את הסימפונות. בין השאר, המצב הדלקתי הכרוני הופך את הסימפונות לרגישות במיוחד ועל כן, הן מגיבות במהירות ובעוצמה לטריגרים שונים, כגון אלרגנים, זיהומים נגיפיים, אבק, עשן ומתח.

אסתמה משפיעה על חייהם של מאות אלפי ישראלים. המחלה נגרמת כתוצאה מגורמים גנטיים וסביבתיים, כולל אלרגנים, זיהום אוויר, מתח נפשי ופעילות גופנית. המחלה מופיעה בדרגות חומרה שונות, אך עם אבחון נכון, מעקב רפואי וטיפול מותאם, אפשר לנהל אורח חיים מלא ואיכותי.

האם האסתמה שלי קשה?

אסתמה נחשבת למחלה שברוב המקרים קל לטפל בה. אולם, עד 10% מחולי האסתמה מוגדרים כסובלים מ"אסתמה חמורה" – אסתמה שבה קשה לשלוט בתסמינים, חרף ההתמדה בטיפול התרופתי הנכון. חולי אסתמה קשה חווים התקפים חוזרים, שעלולים להוביל להגבלות משמעותיות בחיי היומיום. הבנת המחלה וקבלת טיפול מותאם ומתקדם יכולים לשפר משמעותית את ההתמודדות עם התסמינים.

למידע נוסף

אסתמה אאוזינופילית – דלקת כרונית שמאתגרת את דרכי הנשימה

אאוזינופילים הם סוג של תאי דם לבנים במערכת החיסון שמספרם עולה כתגובה לאלרגנים כגון אבקנים, אבק, נגיפים וגורמים נוספים. האאוזינופילים עלולים להביא לשפעול דלקת אאוזינופילית ולגרום להחמרה של האסתמה.

84%  מהחולים באסתמה קשה סובלים מאסתמה אאוזינופילית. הפחתת רמות האאוזינופילים מפחיתה את הסיכון להתלקחויות. אבחון של סוג האסתמה והתאמת הטיפול עשויים לסייע בהפחתת התסמינים – קוצר נשימה, צפצופים, שיעול מתמשך ועוד – ומאפשרים שליטה במחלה.

למידע נוסף

אסתמה אלרגית: כשמערכת החיסון מגיבה יותר מדי

אסתמה אלרגית היא הצורה הנפוצה ביותר של אסתמה, הנגרמת כתוצאה מתגובה של מערכת החיסון לאלרגנים כמו אבקנים, קרדית האבק, עובש ועוד. כאשר הגוף נחשף לאלרגן, מערכת החיסון משחררת חומרים דלקתיים, הגורמים להתכווצות דרכי הנשימה, יצירת ליחה מוגברת והופעת תסמינים כמו קוצר נשימה, צפצופים ושיעול. התסמינים, בשילוב עם בדיקות נוספות, מאפשרים לזהות את סוג האסתמה, ולהתאים טיפול על מנת להפחית את הדלקת.

למידע נוסף

בעבר, היה נהוג להשתמש באותן התרופות להקלת התסמינים עבור כלל החולים באסתמה. כיום, יש לרופאות ולרופאים כלים להבין את ההבדלים בין סוגי האסתמה השונים ולתת טיפול מדויק ורלוונטי למאפיינים השונים של כל אחד מסוגי המחלה.

בדקו: האם האסתמה שלכם בשליטה? – לחצו כאן

 

 

יכול לעניין אותך