קשה להאמין, אבל עד תחילת המאה ה-20 עישון נחשב תרופה לאסתמה. רופאים נהגו להמליץ על עישון טבק, צמחי מרפא כגון לובליה (שמכיל באופן טבעי חומר בשם אטרופין) וחומרים נוספים.
רק באמצע המאה-20 התגברה ההבנה כי עישון, ובמיוחד של טבק, עלול להיות לגרום למחלות ולהיות מסוכן, בפרט לחולי אסתמה.
לאחר מלחמת העולם השנייה החלו חברות התרופות לפתח תרופות שזכו לכינוי מרחיבי סמפונות. משאפים המכילים תרופות אילו נמצאים גם כיום בשימוש אבל תפיסת הטיפול במחלה השתנתה וכמות התרופות לטיפול באסתמה גדלה (הפירוט יובא בהמשך).
"בעבר הנחנו שחולי אסתמה זקוקים לטיפול בתרופות ממשפחת מרחיבי סימפונות – הפועלות על שרירים שמתכווצים במהלך התקף אסתמה (התלקחות). הטיפול הזה פתר חלקית את התסמינים, אבל לא פתר את הבעיה העיקרית: הדלקת הקשה שגרמה לתמותה מהמחלה", מסביר ד"ר בנימין פוקס, מנהל מכון ריאות, מרכז רפואי שמיר (אסף הרופא). "עם השנים הובן, כי משאפים המכילים סטרואידים – המטפלים במצב הדלקתי – מסייעים בשליטה ובאיזון המחלה ומפחיתים משמעותית את התמותה מאסתמה".
לדברי ד"ר פוקס ישנם כיום כ-8 סוגים של משאפים שונים, שמתאימים לחולי אסתמה. "בעבר ניתן אותו משאף לכולם, אך כיום אנחנו יכולים לאתר ולהתאים לכל חולה את הטיפול הטוב ביותר עבורו.ה, על פי הנחיות רפואיות שמתעדכנות ומשתנות בעקבות מחקרים ונתונים מדעיים חדשים שמתקבלים".
אילו סוגי משאפים קיימים?
משאפים מסוג Controllers: מכילים תרופות אנטי דלקתיות (סטרואידים) המסייעות במניעת החמרה. אלה תרופות שיש ליטול בקביעות, בדרך כלל פעם עד פעמיים ביום, על פי הנחיות הרופא.ה. גם אם לא מופיעים תסמינים.
סטרואידים שנלקחים בשאיפה נספגים בדופנות דרכי הנשימה, לכן תופעות הלוואי והסיכון להשפעות מזיקות הן פחותות.
משאפים מסוג Relievers: מכילים תרופות להרחבת הסימפונות (מרחיבי סימפונות) שגורמות להרפיית השרירים המקיפים את דרכי הנשימה. ישנם שני סוגים של מרחיבי סימפונות: קצרי טווח וארוכי טווח. מרבית המשאפים מסוג זה פועלים לפתיחת דרכי הנשימה במהירות וניתן להשתמש בהם לפי הצורך, בעת התקף אסתמה.
חשוב להדגיש: תרופות אילו אינן מקלות באופן מלא את המצב הדלקתי הבסיסי. נהפוך הוא: לעתים הדלקת נוטה להחמיר עם הזמן, ולגרום להתקפי אסתמה תכופים יותר ולתסמינים חמורים יותר.
משאפים משולבים: מכילים תרופות להרחבת סימפונות (Relievers) ביחד עם תרופות אנטי דלקתיות (Controllers). רוב המשאפים הנמצאים בשימוש יומיומי בישראל הינם משאפים משולבים.
אילו תרופות נוספות מטפלות באסתמה?
סטרואידים פומיים (דרך הפה): טבליות סטרואידים או זריקות של סטרואידים נחשבות יעילות לטיפול בהתקף חמור של אסתמה, בפרט כאשר שימוש במשאף המכיל סטרואידים אינו זמין או שהשפעתו אינה מספקת. הסטרואידים מפחיתים את הנפיחות בדרכי הנשימה ואת הליחה שנוצרת בריאות ובכך מקלים את הנשימה.
תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות: ניטלות גם הן בשאיפה, אך נחשבות יעילות פחות שכן הן אינן מקלות את המצב הדלקתי לחלוטין.
אנטי לוקוטריאנים, בטבליות: תרופות אלה מועילות לחלק מחולי האסתמה, אך נחשבות יעילות פחות מסטרואידים בשאיפה, מבחינת השליטה במחלה לטווח ארוך.
אנטי-היסטמינים, בטבליות: אמנם תרופות אלה אינן מועילות בטיפול באסתמה, יחד עם זאת, תרופות אלה מועילות לחולים שסובלים גם מאלרגיה כגון קדחת השחת.
האם ניתן להפסיק את השימוש בתרופות המטפלות באסתמה?
אסתמה היא מחלה כרונית הגורמת לדלקת ולהיצרות של דרכי הנשימה. אולם למרות שהמחלה מוגדרת ככרונית, היא עשויה להשתנות עם הזמן. יתכנו תקופות בהן התסמינים שלך יעשו קלים יותר, או ייעלמו לחלוטין.
אולם חשוב להדגיש, כי למרות הקלה או היעלמות של התסמינים – הדלקת בדרכי הנשימה תמשיך להתקיים במידה מסוימת.
"חולים רבים שוכחים או בוחרים להפסיק ליטול תרופה לאסתמה כזו או אחרת במיוחד בתקופות בהן מרגישים טוב. אולם כאשר התסמינים חוזרים, יש נטייה להשתמש בצורה מוגברת במרחיבי סימפונות. לכן, ההמלצה כיום היא להמשיך להשתמש במשאף מסוג Controllers או במשאף משולב, למעט במקרים בהם הרופא.ה שלך הנחה.תה אותך להפסיק את השימוש במשאף", מסביר ד"ר פוקס.
כיצד התרופות הביולוגיות שינו את הטיפול באסתמה?
"השינוי הגדול והמשמעותי בטיפול באסתמה התרחש בשנת 2020, עם כניסתן של התרופות הביולוגיות", מסביר ד"ר פוקס. "ייחודן של התרופות הביולוגיות בכך שהן מכוונות לנוגדן נגד חלבון או תא ספציפיים, המעורבים באסתמה. תרופות ביולוגיות פועלות באופן ממוקד על התאים העיקריים המעורבים בתגובה של מערכת החיסון בגוף.
"מדובר בטיפול מדויק שנכלל תחת תפיסה רפואית טיפולית חדשה – רפואה מותאמת אישית".
רפואה מותאמת אישית בכלל ותרופות ביולוגיות בפרט מבוססות על זיהוי יעיל של סמנים ביולוגיים ספציפיים. בכך רפואה מותאמת אישית מחליפה את הגישה הטיפולית המבוססת על תרופות לאסתמה שאינן ספציפיות, כמו סטרואידים ומרחיבי סימפונות, הניתנות לכלל החולים.
התרופות הביולוגיות, הניתנות באמצעות זריקות או באמצעות עירוי, מיועדות לטיפול באסתמה בינונית או קשה, בפרט בחולים.ות אשר תרופות לאסתמה שנטלו בעבר אינן מאפשרות איזון ושליטה במחלתם.