תמונת אווירה למאמר מהי אסטמה קשה?

האסתמה שלי קשה או קלה?

מה זה אסתמה קשה?

מהי מחלה קשה, מהי מחלה חמורה ומהי מחלה קשה לטיפול, כיצד נקבעת דרגת החומרה של המחלה ומה ניתן לעשות כדי לאזן אסתמה? 

נפתח בבשורות הטובות: אסתמה נחשבת למחלה שברוב המקרים קל לטפל בה. אולם, יש גם בשורות פחות נעימות: עד 10% מחולי האסתמה מוגדרים כלוקים באסתמה חמורה, קרי אסתמה שקשה לשלוט בתסמיניה חרף התמדה בטיפול תרופתי – כלומר, במשאפים משולבים עם מינון בינוני עד גבוה של סטרואידים בשאיפה. סוג זה של אסתמה גם מלווה בתסמינים תדירים ובהתלקחויות. 

 

לדברי ד"ר אורי ונד, מנהל מערך הראות במרכז הרפואי "ברזילי" באשקלון יש להבדיל בין שלוש אפשרויות להגדרה של אסתמה קשה

אסתמה שאיננה בשליטה (Uncontrolled asthma): זו אסתמה עם תסמינים שמופיעים בתדירות גבוהה, המצריכים טיפול חירום בתדירות גבוהה, שגורמים להגבלה של הפעילות הגופנית וליקיצות ליליות בגלל קוצר נשימה או שיעול. 

מדד נוסף לאסתמה שאיננה בשליטה הוא שתי התלקחויות בשנה או יותר, המצריכות טיפול בסטרואידים סיסטמיים או התלקחות שנחשבת קשה ומחייבת אשפוז.  

 

אסתמה קשה לטיפול: (Difficult to treat asthma) זו מחלה שקשה לאזן חרף טיפול אינטנסיבי, כגון: 

  • טיפול במשאפים המכילים סטרואידים להפחתת דלקת במינון בינוני או גבוה ומרחיבי סמפונות.
  • טיפול קבוע בסטרואידים סיסטמיים על מנת למנוע תסמינים ולהפחית את הסיכון להתלקחות. 

 

במקרים אלו יש לוודא שנטילת הטיפול נעשית לפי ההנחיות, שאין מצבים רפואיים נלווים (כגון עישון, ריפלוקס או חשיפה לחומרים שונים בסביבת הבית או העבודה) ושהאבחנה היא אכן אסתמה.

 

אסתמה חמורה (Severe asthma): זו למעשה תת קטגוריה של אסתמה קשה לטיפול. לתת קבוצה זו משויכים חולי וחולות האסתמה שחרף התמדה בטיפול נכון, טכניקת שאיפה נכונה וטיפול במחלות נוספות – האסתמה כרוכה בתסמינים, ומלווה התלקחויות. כשמדובר בחולות ובחולים שהוגדרו עם אסתמה חמורה, יש מקום לשקול טיפול ביולוגי או טיפול נוסף אחר. 

 

כדי להבין אם מדובר באסתמה שאינה בשליטה, מומלץ למלא את השאלון >>  

 

לדברי ד"ר ונד, לפני שדנים בהגדרות של חומרת האסתמה, כדאי ראשית לברר שאכן מדובר במחלת האסתמה, כלומר שהאבחנה היא הנכונה. וזאת בשל מקרים רבים של מטופלים עם מחלה נוספת, בעלת תסמינים שעלולים לדמות תסמיני אסתמה. לאחר האבחנה חשוב להגדיר את חומרת האסתמה. 

"לעתים הסיבות לאסתמה קשה הן מחלות נוספות שאינן קשורות לאסתמה, כגון אי ספיקת לב, בעיה במיתרי קול, ירידה בכושר הגופני ועוד", מסביר ד"ר ונד. "לעתים הסיבה לאסתמה קשה היא ניהול לא נכון של המחלה, כגון שימוש לא יעיל במשאף, או אי התמדה בטיפול התרופתי וכדומה.

"יש מקרים בהם חולה מרגיש.ה טוב יותר ופשוט מפסיק.ה להשתמש בתרופות שנרשמו מבלי להבין כי הפסקת השימוש בתרופות עלולה להחמיר את המצב".  

 

איך מנהלים את הטיפול באסתמה?

ד"ר ונד מסביר, כי ניהול אסתמה הוא מבצע מורכב המשותף לחולה ולרופא.ה. מקובל להתבסס על הנחיות GINA (Global Initiative For Asthma). זהו גוף מדעי בינלאומי שהוקם במטרה להגביר את המודעות לאסתמה בקרב מקצועות הבריאות, רשויות הבריאות הציבוריות והקהילתיות ולשפר את מניעת המחלה ואת הטיפול בה ברחבי העולם. 

ד"ר ונד: "ההנחיות שמופיעות ב-GINA מיועדות לרופאים וכוללות הנחיות לגבי ניהול מחלת האסתמה, האבחנה, הגישות טיפוליות ועוד. הנחיות אלה מעודכנות אחת לשנה. ההנחיות הטיפוליות של GINA  מתבססות על גישה מדורגת, קרי חלוקה ל-5 שלבי חומרה. דירוג המחלה נקבע על ידי הערכת הרופא.ה המטפל, סוג התרופה בה משתמשים, תדירות השימוש בתרופה והמינון שלה.

"על פי ההגדרות של GINA  מרבית החולים.ות באסתמה יכולים להשיג שליטה טובה במחלתם, המאפשרת חיים בריאים ופעילים והפחתה של התקפי אסתמה. לחולים.ות שלי אני מסביר כי שימוש במשאף החרום בתדירות גבוהה – זה אחד המדדים שמחלת האסתמה אינה מאוזנת". 

אסתמה קלה לטיפול מוגדרת על פי GINA כשלב 1-3. לעומתה, אסתמה קשה לטיפול מוגדרת כשלב 4 או כשלב 5. 

"אסתמה חמורה היא מחלה שאיננה מאוזנת למרות התמדה בטיפול תרופתי ", מדגיש ד"ר ונד ומוסיף כי למעשה, במקרים רבים מה שמגדיר את חומרת המחלה הוא סוג הטיפול התרופתי שנרשם. 

"לעתים אני פוגש בחולה שהוגדר בעבר כסובל.ת מאסתמה קלה והתרגל.ה במהלך השנים 'לחיות עם התסמינים' מבלי להבין כי חלה החמרה במחלה ושיש צורך לבחון את ניהול המחלה ולאזן אותה, קרי לטייב את הטיפול התרופתי. 

"כמו כן, ישנם.ן חולים.ות שאינם.ן מודעים.ות לטיפולים החדשים והמתקדמים שקיימים לאסתמה. במקרים כאלו, כדאי להיות במעקב מסודר של רופא.ה מומחה לטיפול באסתמה". 

 

מה כדאי לספר לרופא.ה אודות המחלה והתסמינים כדי לקבל טיפול מדויק ויעיל?

"כדאי לספר לרופא.ה המטפל.ת כל מה שנראה לך רלוונטי למחלת האסתמה שלך. זה תפקידו.ה של הרופא.ה: לחקור לעומק ולשאול שאלות ספציפיות כדי להבין טוב יותר את התסמינים וכדי לדעת להתאים את הטיפול הנכון שיעזור בשליטה במחלה", מסביר ד"ר ונד. "הכלים הבסיסיים שלנו הם שיחה עם החולה ובדיקה גופנית. לעתים יש צורך בבדיקות משלימות, כמו בדיקת תפקודי ריאות או בדיקות נוספות".

יכול לעניין אותך

תמונת אווירה למאמר תרופות לאסתמה

קחו נשימה ארוכה (חלק ב')

Veeva ID: IL – 1955

תמונת אווירה למאמר תרופות לאסתמה

קחו נשימה ארוכה (חלק א')

Veeva ID: IL – 1955

איך מנהלים את האסתמה

Veeva ID: IL – 1955

תמונת אווירה למאמר מהי אסתמה קשה ומהם החידושים בטיפול בה

מהי אסתמה קשה ומהם החידושים בטיפול בה

Veeva ID: IL – 1955

תמונת אווירה למאמר מה הן דרגות החומרה של אסתמה

מה הן דרגות החומרה של אסתמה

Veeva ID: IL – 1955

תמונת אווירה למאמר האם אסתמה היא מחלה מסוכנת

האם אסתמה היא מחלה מסוכנת

Veeva ID: IL – 1955

תמונת אווירה למאמר האם אסתמה היא מחלה כרונית

האם אסתמה היא מחלה כרונית

Veeva ID: IL – 1955

פתיחה

Veeva ID: IL – 1955