האם הרגשת בימים האחרונים שהנשימה שלך נעשית מהירה, או שאת.ה סובל.ת מהתקפי שיעול?
האם חווית החמרה בתסמינים עד כדי כך שלא הצלחת לאכול או לישון ברציפות?
האם השתמשת לאחרונה במשאף החרום שלך אבל ללא הועיל?
"כאילו מנסים לנשום דרך קשית"– התיאור הציורי הזה מתאר במדויק את התחושה האופיינית של המטופלים בעת התקף.
סימנים נוספים שיכולים להעיד שהנך בעיצומו של התקף אסתמה, הנם החמרה של התסמינים בימים-שבועות האחרונים, העדר שיפור גם לאחר נטילת משאף החרום, קושי באכילה, בדיבור או בשינה רצופה.
מדוע התקף אסתמה מתעורר?
אסתמה היא מחלה דלקתית כרונית של הסמפונות. אסתמה מתבטאת בהתקפים חוזרים של צפצופים, קוצר נשימה, לחץ בחזה ושיעול, הנגרמים בגלל נפיחות שמצרה את דרכי הנשימה והתכווצות של השרירים המקיפים את הסמפונות. בין השאר, המצב הדלקתי הכרוני הופך את דרכי הנשימה, הסמפונות, רגישות במיוחד ועל כן הן מגיבות במהירות ובעוצמה לטריגרים שונים, כגון אלרגנים, זיהומים נגיפיים, אבק, עשן ומתח.
מה אפשר ומה כדאי לעשות בעת התקף אסתמה?
- לשבת זקוף (לא לשכב) ולנשום נשימות איטיות ויציבות
- לנסות להירגע, כי מתח, לחץ וחרדה עלולים להחמיר את המצב
- להיעזר במשאף החרום שלך (לפי המלצות GINA, רצוי להעדיף משאף המכיל סטרואידים להפחתת דלקת ומרחיב סמפונות ארוך-טווח, גם בעת חירום)
- להתקשר למוקד רפואי, אם נדמה שהשימוש במשאף אינו עוזר או אם חלילה המצוקה מחמירה. במקרים דחופים יש לפנות למיון
- לקבוע תור דחוף למרפאה או לרופאה.ה שמטפל.ת בך.
מה לעשות לאחר שההתקף חלף?
אם עדיין לא עשית זאת, מומלץ לקבוע תור לרופא.ה שמטפל.ת בך, בפרט אם פנית לקבל סיוע במוקד רפואי במהלך ההתקף. כדאי לקבוע תור גם על מנת לברר ולבחון האם ניהול המחלה שלך הוא יעיל. ייתכן שיתברר לך כי יש צורך לבצע שינויים בטיפול באסתמה שלך. כגון:
- לשנות את סוג התרופה או התרופות
- לשנות את מינון התרופה או התרופות
- לוודא שהשימוש שלך במשאף הוא יעיל.
חשוב לזכור: אם פנית למוקד רפואי, ייתכן שתזדקק.י לסיוע רפואי נוסף בימים הקרובים.
האם התקף אסתמה עלול להיות מסוכן?
בהחלט! התקף אסתמה עלול להיות מסכן חיים. אסתמה לא מאוזנת עלולה לגרום למוות כתוצאה מאי ספיקה נשימתית. חולים וחולות רבים הסובלים.ות מאסתמה לא מאוזנת, בדרגות חומרה שונות, עלולים להגיע גם למצב של הנשמה בעקבות התקפי אסתמה קשים.
הנתונים אכן מבהילים, אבל האמת היא שניתן למנוע מקרי מוות, שכן מרביתם מתרחשים בקרב חולים.ות הסובלים.ות ממחלה לא מאוזנת, למשל, בשל שימוש לא נכון או עקבי בתרופות, טיפול תרופתי לא מספק, או חוסר מודעות והבנה עד כמה האסתמה שלהם חמורה.