תמונת אווירה למאמר סוגי אסטמה ואיזה סוג יש לי?

למה יש לי אסתמה?

איזה סוג אסתמה יש לי?

ישנם סוגים רבים ושונים של אסתמה, הנגרמים על ידי סיבות שונות וכרוכים בהתלקחויות בתגובה לגורמים (טריגרים) מגוונים. אז אילו סוגים של אסתמה קיימים ומהם ההבדלים בניהם?

בעבר אסתמה נחשבה כמחלת ילדים. כיום ברור שהמחלה יכולה להתפתח בכל גיל, גם בקרב אנשים מבוגרים, אם כי במרבית המקרים מדובר במחלה שמתחילה בילדות וממשיכה או מחמירה בגיל מבוגר. 

ההגדרה אסתמה של הגיל המבוגר – Adult onset Asthma מתייחסת לחולים ולחולות שלא סבלו מאסתמה בילדותם ושמחלתם החלה לאחר גיל 18  .      

אסתמה מסוג זה, אסתמה של מבוגרים, עלולה להיות קשה יותר מבחינת קצב התקדמותה. אם אובחנת בסוג זה של אסתמה ייתכן שתזדקק.י לטיפול אינטנסיבי, משמעותי יותר, על מנת להשיג שליטה בתסמינים. כמו כן, (בדומה לאסתמה של הילדות) אסתמה של מבוגרים עלולה להיות מלווה במחלות אטופיות נוספות כגון פוליפים באף, מחלה אאזינופילית של הושט ועוד. 

 

מהי אסתמה אלרגית רב עונתית ומהי אסתמה עונתית? 

אלרגיה או אטופיה (Atopy) מהווה את אחת הסיבות השכיחות להתפתחותה של אסתמה. כשני שליש מחולי האסתמה לוקים באסתמה אלרגית, כלומר, גירוי אלרגי הוא הגורם המרכזי לתהליך הדלקתי. 

תהליך דלקתי-אלרגי זה, שבבסיסו מתרחשת תגובה של מערכת החיסון, נוצר בעקבות  חשיפה  לאלרגנים שונים, שמצויים בסביבה הביתית או מחוצה לה. 

מקורם של האלרגנים הוא באבקנים של צמחים שונים (Pollen), בקרדית אבק הבית (פרזיט מיקרוסקופי שנמצא במזרן ובמקומות שונים בבית ובסביבה) ובבעלי חיים. 

כ-80% מהחולים.ות שלוקים.ות באסתמה אלרגית צפויים.ות לסבול גם מנזלת אלרגית, ויש שיסבלו גם ממחלות אטופיות נוספות כגון דלקת עיניים אטופית, אטופיק דרמטיטיס (Atopic dermatitis), שנקראת גם אקזמה או אסתמה של העור, אלרגיה למזון או דלקת ושט אאזינופילית ( Eosinophilic esophagitis ). 

כשמדובר באסתמה אלרגית עונתית (בדומה לנזלת אלרגית עונתית שקרוייה גם קדחת השחת), ההתקפים מתרחשים בדרך כלל בתקופות מסוימות של השנה, למשל בעונת מעבר, בשל חשיפה לאלרגנים עונתיים מסוימים, כגון  פריחת עץ הזית (שמתרחשת באביב). ניתן לאבחן מהם האלרגנים שגורמים להתקף באמצעות תבחיני עור לאלרגנים נשאפים (טסטים). בדיקה זו מבוצעת אצל מומחה לאלרגיה והנה קלה לביצוע. התוצאות מתקבלות תוך 30 דקות.  

 

מהי אסתמה תעסוקתית? 

חשיפה לאלרגן או לחומר מגרה (אירטנטי) במקום העבודה עלולה לגרום להתחלה של אסתמה או להחרפה של אסתמה קיימת. במצב כזה ניתן להגדיר את המחלה כאסתמה תעסוקתית.

אבחון של אסתמה תעסוקתית מתבצע באמצעות בדיקות שונות, כגון בדיקה של מקום העבודה להמצאות חומרים חשודים (בעיקר חומרים נדיפים) והערכת תפקודי ריאות לפני ואחרי החשיפה לגורם החשוד. מדובר במחלה יחסית שכיחה – כ-10% מכלל החולים והחולות שאובחנו עם אסתמה של הגיל המבוגר  לוקים.ות למעשה באסתמה תעסוקתית

על פי הערכות מינהל הבטיחות והבריאות בעבודה ( Occupational Safety and Health Administration -OSHA ), ישנם מעל 250 חומרים שידועים כגורמי אסתמה תעסוקתית

למעשה, אסתמה תעסוקתית (שיכולה להיות משולבת עם אסתמה אלרגית)  הנה אופיינית לבעלי מקצועות מסוימים. להלן רשימה חלקית: 

  • אפיה: בגלל תגובה אלרגית  בדרך כלל),לחשיפה תדירה לקמח או לאבקות אפייה  
  • שירותי בריאות: כתוצאה מחשיפה תדירה  לכפפות לטקס ולתרופות מסוימות  
  • תעשייה וייצור: בגלל שימוש בצבעים, מוצרי ניקוי, כימיקלים, מתכות, ניסור עץ ועוד 
  • עובדי מעבדה: בפרט כשבאים במגע עם חיות מעבדה 
  • חקלאות: כתוצאה מחשיפה לחומרי הדברה, אבק, קרבה לבעלי חיים ולרעלנים שמקורם בחיידקים מסוימים ועוד.  

 

הנה כמה סימנים שמעלים חשד לאסתמה תעסוקתית: 

  • ההתקפים החלו כשהחלפת מקום עבודה
  • התסמינים שלך משתפרים מחוץ לשעות העבודה 
  • אין לך התקפים כשאת.ה נמצא.ת בחופשה ממושכת מהעבודה 
  • קרבה לכימיקלים גורמת לך קשיי נשימה או תופעות נלוות (גרד בעיניים שיעול תפרחת עורית). 

 

מהי אסתמה לאחר מאמץ גופני? 

בקרב הסובלים.ות מאסתמה יש המדווחים על התקפי אסתמה בעקבות פעילות גופנית (בסופה של הפעילות, בדרך כלל). 

במרבית המקרים, התקפים אלו מתרחשים בגלל אובדן חום וירידה של הלחות באוויר, או שניהם, מדרכי הנשימה, במהלך פעילות גופנית. למשל, כשמבצעים פעילות גופנית בלילות החורף. נוסף לכך, נשימה מהירה (בשל המאמץ הגופני) לכשעצמה עלולה לגרום לגירוי של הסמפונות, להיצרותם ולהגבלה בזרימת האויר.   

טריגרים נוספים יכולים להיות חשיפה לאדי כלור במי הבריכה, תנאים של קור ויובש, למשל במהלך  סקי או החלקה על קרח, חשיפה לחומרים מגרים (איריטנטים) או מזהמים באוויר הפתוח (בעת ריצה או רכיבה על אופניים), חשיפה לבושם או לתרסיס אחר בחלל החדר (מפזר ריח ודומיו), אדים של חומרי ניקוי, ציוד חדיש או חומרי צבע. 

 

מהי אסתמה לילית? 

המונח אסתמה לילית מתייחס לאסתמה שמתבטאת בעיקר בשעות הערב והלילה. כלומר מצב בו מתרחשת החמרה של תסמיני המחלה, כגון התקפי שיעול, לחץ בחזה, צפצופים וקוצר נשימה, לפני ובמהלך השינה.

ההתלקחויות הליליות הללו קשורות למנגנונים פיזיולוגיים שונים, בהם:

  • שינויים ברמות של הורמונים ובפרט של אלה הקשורים לשעון הביולוגי ולמחזור השינה והערות (מקצב צירקדיאני)
  • מצבי דלקת
  • מתח שרירי (טונוס שרירים).

 

סיבה נוספת אפשרית להחמרה של אסתמה בלילות היא חשיפה לקרדית אבק הבית או לאלרגנים נשימתיים נוספים (כגון עובש, נוצות, פרוות בעלי חיים),שנמצאים בעיקר בחדר השינה (בשמיכה, במזרן, בשטיח, בווילון וכדומה). 

במקרים אלו הגורמים המרכזיים להחמרה הם נוגדנים מסוג IgE הפועלים כנגד אותם אלרגנים. לכן, כשנחשפים לאותם אלרגנים נגרם תהליך דלקתי שבסופו, אפילו תוך דקות ספורות, מופיעים תסמינים, כגון קוצר נשימה וצפצופים. ניתן לאבחן את קיומם של נוגדני IgE באמצעות תבחיני עור שמבוצעים במרפאת אלרגיה.    

גורם נוסף שמעורר התקפים ליליים הוא ירידה בלחות בחלל החדר שיכולה להתרחש גם בלילות החורף או בשל הפעלת מזגן. שאיפה של אויר קר ויבש לדרכי האוויר ולריאות, תורמת להתהוותו של התקף אסתמה לילית.  

הופעתה של אסתמה לילית מחייבת שינוי בטיפול התרופתי. בין השאר, יש לשקול החלפה של סוג המשאף, להשתמש במשאף פעם נוספת לפני השינה, לנסות לנקות את החדר מאלרגנים חשודים ולהקפיד שהטמפרטורה והלחות בחדר יהיו נוחים יותר. 

חשוב לזכור, כי אסתמה לילית יכולה להיות סימן שהמחלה שלך איננה מאוזנת, דבר שמחייב התייעצות עם הרופא.ה המטפל.ת, לצורך בחינת טיוב הטיפול. 

 

מהי אסתמה קשה? 

סוגי אסתמה שונים מדורגים בהתאם לחומרתם. המונחים בעברית הם מעט מבלבלים, לכן חשוב להבדיל בין ההגדרות השונות: 

אסתמה שאיננה בשליטה (Uncontrolled asthma): זו אסתמה עם תסמינים שמופיעים בתדירות גבוהה, המצריכים טיפול חירום בתדירות גבוהה, שגורמים להגבלה של הפעילות הגופנית וליקיצות ליליות בגלל קוצר נשימה או שיעול. 

מדד נוסף לאסתמה שאיננה בשליטה הוא שתי התלקחויות בשנה או יותר, המצריכות טיפול בסטרואידים סיסטמיים או התלקחות שנחשבת קשה ומחייבת אשפוז.  

 

אסתמה קשה לטיפול (:(Difficult to treat asthma זו מחלה שקשה לאזן חרף טיפול אינטנסיבי, כגון: 

  • טיפול במשאפים המכילים סטרואידים להפחתת דלקת במינון בינוני או גבוה ומרחיבי סמפונות
  • טיפול קבוע בסטרואידים סיסטמיים על מנת למנוע תסמינים ולהפחית את הסיכון להתלקחות. 

 

במקרים אלו יש לוודא שנטילת הטיפול נעשית לפי ההנחיות, שאין מצבים רפואיים נלווים (כגון עישון, ריפלוקס או חשיפה בסביבת הבית או העבודה) ושהאבחנה היא אכן אסתמה.

 

אסתמה חמורה (Severe asthma): זו למעשה תת קטגוריה של אסתמה קשה לטיפול. לתת קבוצה זו משויכים חולי וחולות האסתמה שחרף התמדה בטיפול נכון, טכניקת שאיפה נכונה וטיפול במחלות נוספות – האסתמה כרוכה בתסמינים, ומלווה התלקחויות. כשמדובר בחולות ובחולים שהוגדרו עם אסתמה חמורה, יש מקום לשקול טיפול ביולוגי או טיפול נוסף אחר.