תמונת אווירה למאמר משאף אסתמה - מה הוא עושה?

משאף אסתמה – מה הוא עושה?

Summary

אפרת אנזל מראיינת שני מומחים נחשבים: פרופ' ננסי אגמון לוין, מנהלת היחידה לאימונולוגיה קלינית, אנגיאודמיה ואלרגיה בבית החולים שיבא וד"ר אמיר בר-שי, ראש מערך רפואת הריאות במרכז הרפואי האוניברסיטאי ברזילי

אילו סוגי משאפים קיימים, כיצד משתמשים במשאף אסתמה והאם הם בכלל מטפלים במחלה?

 

 

ד"ר אמיר בר-שי: המשאף הכחול, זה אותו משאף הצלה שמכיל בתוכו מרחיב סמפונות. מרחיב סמפונות הוא קצר טווח מהיר מאד בפעולתו, כך שכשלוקחים משאף שהוא משאף הצלה זה פותח, זה מרחיב את הסמפונות ומקל נקודתית על קוצר הנשימה, על הסימפטום. למעשה, זה טיפול סימפטומטי ולא טיפול במחלה. הרי דיברנו, וזה ברור לנו שאסתמה היא מחלה דלקתית, יש דלקת בדרכי הנשימה, ואת הדלקת הזו אנחנו רוצים להוריד וזה הטיפול שהוא הטיפול הקבוע. כשאנחנו נותנים את הטיפול שהוא נוגד הדלקת, אנחנו למעשה מטפלים במחלה ולא רק בסימפטום.

 

פרופ' ננסי אגמון לוין: יש כמה משאפי הצלה וחשוב לציין. הרבה פעמים אנחנו אומרים למטופל שיש לו משאף קבוע שאנחנו מרשים לו להשתמש בו גם בתור משאף הצלה. זה מאד חשוב לחדד שכשאתה מרגיש חסימה נשימתית אתה חייב לקחת טיפול, מכיוון שזה באמת יכול להתדרדר למצב מסוכן. אבל אם אתה לוקח הרבה פעמים טיפול הצלה, הטיפול הבסיסי שלך הוא לא מספיק טוב. אנחנו רוצים לשלוט בפעילות של מערכת החיסון שלך בדרכי הנשימה באופן קבוע ויציב, לכן צריך טיפול יציב קבוע טוב, משאף ההצלה הוא מצוין, גם נגד עין הרע, וגם להצלה, אבל לא בתור טיפול קבוע.

 

ד"ר אמיר בר-שי: וזו בדיוק הנקודה, כי באמת יש משהו שהוא חדש יחסית בשנים האחרונות, בזה שהחולים הקלים, למעשה, חולי אסתמה מחולקים, אני מחלק את זה בצורה שאמרה פרופ' אגמון, שיש שלוש קבוצות גדולות: הקבוצה של הקלים מאד, הקבוצה של הבינוניים והקבוצה של הקשים. הקלים מאד הם אנשים עם אסתמה קלה, התקפית, שצריכים טיפול לפי הצורך. SOS בלבד והיום ההמלצה היא לתת להם טיפול שהוא לא רק מרחיב סמפונות במשאף הצלה שעליו דיברנו עכשיו, אלא מרחיב סמפונות מהיר, יחד עם קצת סטרואידים בשאיפה. סטרואידים בשאיפה, מה שהם עושים, הם אלה שמורידים את הדלקת, אז כך שאם אדם חולה במחלה שהיא מאד קלה לא רק שאנחנו רוצים לתת לו טיפול סימפטומטי, אנחנו נותנים, בכל נקודה שהוא מרגיש קצת לא טוב גם טיפה סטרואידים, שמה שהם עושים – הם מורידים את הדלקת. והוכח שזה מצוין. כלומר, שהם באמת יכולים לקחת את המשאף שאנחנו מכירים מן העבר כטיפול קבוע, כרוני, יומיומי כטיפול SOS בלבד. ואלה החולים המאד קלים.

 

אפרת אנזל: אבל אתה יודע, אנשים שומעים סטרואידים והם מאד פוחדים.

 

פרופ' ננסי אגמון לוין: חשוב מאד לזכור את זה: מדובר כאן במתן של סטרואידים, שהם תרופות שמדכאות את מערכת החיסון. אנחנו, בתחומי אימונולוגיה ואלרגיה,בכלל משתמשים בסטרואידים למגוון גדול מאד של בעיות, ובמגוון רחב מאד של אופני מתן. המתן במשאפים הוא מאד בטוח. למעשה מדובר בכמות קטנה של סטרואידים, חלק מאד קטן ממה ששואפים מגיע לריאות וכמעט כלום לא עובר מהריאות למערכת הדם ונספג, והופך למשהו שמשפיע על מערכות אחרות בגוף.

 

אפרת אנזל: זה אולי הדבר הכי חשוב להגיד לאנשים, זה לא טיפול סטרואידי לכל הגוף.

 

פרופ' ננסי אגמון לוין: "בוודאי, כלומר אנחנו נותנים סטרואידים, לדוגמה, במשאף גם בחולים עם נזלת אלרגית לאף, שנשאר במקום שבו אנחנו רוצים לטפל בדלקת. כמו למרוח משחה עם סטרואידים על העור, ככה אנחנו עושים עם תרסיס לתוך הריאות. למרות שיש שם סטרואידים, זה אותם סטרואידים גם במשחה לעור, גם בתרסיס לאף, גם בתרסיס לריאות, הם ממוקדי אזור ולא משפיעים על כל המערכות בגוף, ברוב המכריע של המקרים. יש מקרים חריגים שזה כן עושה בעיה, אבל ברוב המכריע, ברוב המטופלים שלנו כרגע, לרוב המאזינים שלנו כרגע, זה מתן מאד בטוח וללא ספק הטיפול הנכון לאותה מחלה דלקתית של דרכי האויר.