חזרתי לעסוק בספורט

 יאיר מרדכי הוא חולה אסתמה שמקבל טיפול ביולוגי לאסתמה, בזכותו עבר שינוי דרמטי, שהפך אותו לאדם אחר. יאיר חזר לעשות ספורט, התחיל לרוץ וחווה שיפור דרמטי באיכות חייו.

 

צפו בראיון עם פרופ' מרדכי קרמר ועם יאיר מרדכי לתכנית בקו הבריאות בהנחיית פרופ' רפי קרסו ופרופ' איתן פרידמן

Veeva ID: IL – 3301

פרופ' איתן פרידמן: הטיפולים המתקדמים באסתמה, זה נושא השיחה שלנו עם פרופ' מרדכי קרמר, מומחה במחלות ריאה ועם יאיר מרדכי, חולה אסתמה.

שלום.

יאיר מרדכי: שלום.

פרופ' איתן פרידמן: ספר לנו איך התחילה האסתמה אצלך ומה היה המצב עד לפני כמה זמן.

יאיר מרדכי: האסתמה התחילה אצלי כשהרגשתי קשיים בהתחלה בפעולות שגרתיות, יומיומיות, כהליכה, עלייה במדרגות, הרמת משקלים קלים. אפילו, כל הזמן הנזלת היתה כרונית, שיעולים שלא פוסקים.

פרופ' איתן פרידמן: זה הפריע לך ליומיום.

יאיר מרדכי: לגמרי.

פרופ' רפי קרסו: איזה טיפולים קיבלת, יאיר?

יאיר מרדכי: קיבלתי טיפולים של הרחבת הסמפונות, קיבלתי סטרואידים ללא הפסקה, במינונים גבוהים. כל חודש כעשרה ימים סטרואידים וגם אנטיביוטיקה כי היו לי דלקות ריאות חוזרות  ונשנות.

פרופ' איתן פרידמן: אתה התחלת לקבל טיפול חדש בשנים האחרונות, איך השתנה המצב?

יאיר מרדכי: השינוי מקצה לקצה. לא הזכרתי גם שהיתה לי בעיה של חוש הריח ושל חוש הטעם. נעלמו לי.

פרופ' איתן פרידמן: לא בגלל הקורונה.

יאיר מרדכי: לא, לא. מה שהיה, כמו שאמרתי, מאז הטיפולים שקיבלתי אני פשוט בן אדם אחר. חזרתי גם לעשות ספורט. אפילו התחלתי לרוץ.

פרופ' איתן פרידמן: כלומר, איכות החיים שלך השתפרה, חוש הריח חזר, אתה אדם חדש.

יאיר מרדכי: לגמרי.

פרופ' רפי קרסו: פרופ' קרמר, איזה טיפול הוא קיבל ומה מטרת הטיפול באופן כללי, כשמדובר באסתמה?

פרופ' מרדכי קרמר: עד לא מזמן הטיפול באסתמה כלל בעיקר משאפים או מרחיבי סמפונות וסטרואידים, כשהמצב מחמיר, נותנים קורטיזון, ועוד קורטיזון ועוד קורטיזון. הטיפולים היו יעילים אבל עם הרבה תופעות לוואי.

בשנים האחרונות התפתחו טיפולים חדשים בעקבות הגילוי של המנגנונים של האסתמה. ויש לנו כבר כמה זריקות מהסוג הזה, שניתנות בתדירויות שונות וזה מוריד את רמת האאוזינופילים לאפס והסימפטומים חולפים. הטיפולים החדשים של הזריקות, שיכולות להינתן פעם בחודש או פעם בחודשיים, מקלים מאד על החולה, במיוחד שהוא יכול להזריק לעצמו בבית.

פרופ' רפי קרסו: ואנחנו למעשה מדברים על טיפול ביולוגי?

פרופ' מרדכי קרמר: נכון, אלה טיפולים ביולוגיים שנוגדים את האינטרלוקין 5 שהוא אחראי על האאוזינופילים ועל התגובה האסתמטית.

פרופ' איתן פרידמן: לכן גם שיעור תופעות הלוואי אצלם גם יותר קטן.

פרופ' מרדכי קרמר: נכון, אין פרדניזון, כמעט ואין, יורדים לכמות קטנה, אני חושב שיאיר על כמות קטנה, אין אוסטיאופורוזיס, אין סוכרת, אין לחץ דם, הכל נעלם.

פרופ' רפי קרסו: מה תופעות הלוואי של הזריקה?

פרופ' מרדכי קרמר: כמעט ללא תופעות לוואי, הטיפולים הביולוגיים האלה ממש, לפעמים קצת כאב במקום ההזרקה, קצת אלרגיה קלה ומקומית, זה הכל.

פרופ' רפי קרסו: אפשר לקבל את הטיפול הזה גם בבית? כלומר, לחולה יש מזרק שהוא יכול להזריק לעצמו או שהוא חייב להגיע לבית החולים או לקבל את זה בעירוי? באיזו צורה?

פרופ' מרדכי קרמר: נכון, בהתחלה היינו נותנים את זה רק בבית החולים אבל הקורונה עזרה לנו בזה, כי חולים לא רצו לבוא. אז עכשיו אושר לקבל את הטיפול בבית, יש סוגים שהחולה יכול להזריק לעצמו, כמו זריקת אינסולין פשוטה. מאד נוח, מאד קל, ידידותי לחולה.

פרופ' איתן פרידמן: ניתן להשתמש בזה כקו ראשון, בלי לעבור את כל מסלול הייסורים של סטרואידים ומרחיבי סמפונות, כלומר כטיפול ראשוני?

פרופ' קרמר: אז יש הגדרות של הסל, כלומר מי רשאי. זו תרופה מאד יקרה. אז רק אם יש לך שלוש החמרות בשנה, שאתה צריך סטרואידים והתקפים חוזרים אז אתה רשאי לקבל את זה.

פרופ' איתן פרידמן: תודה רבה.

פרופ' רפי קרסו: תודה רבה ליאיר ולפרופ' מרדכי קרמר.

פרופ' קרמר: תודה, תודה.

המידע שמובא מבוסס על דעתו וניסיונו של הרופא